Rapport mikrolån Matola

Janeiro 3, 2021

Mocambique, Matola 3 januari 2021

RAPPORT MIKROLÅN

I juli 2020 erhöll vi en donation från FFBB som gjorde att vi kunde starta ett mikrolåns projekt. Flera kvinnor knackade på vår dörr för att vara med i projektet. Vi började med 16 kvinnor i juli. Efter en tid ville fler kvinnor delta i projektet och det slutade med att vi hade 20 kvinnor. En av kvinnorna kunde inte fullfölja programmet. Hennes situation var svår eftersom hennes man var mycket sjuk. Hon fick hjälpa honom till läkarbesök m m så hon hade inte möjlighet att driva sina affärer. Således hade vi vid årets slut 31 december 19 kvinnor som är låntagare.

De 19 kvinnorna var väldigt viljestarka i sina affärer  och lyckades avsluta året  framgångsrikt. Trots stora svårigheter p g a Covid 19; saker och ting var väldigt dyra, begränsad tillgång på kunder m m, men trots detta fortsatte de att kämpa. Jag besökte kvinnorna i deras stånd varje månad för att förstå vad som hände och hur det gick för dem. Jag uppmuntrade dem att inte ge upp.

Var och en gjorde en vinst på 1000,00Mt (ca 20 USD) varje månad. Utöver detta kunde de betala tillbaka den del av skulden som vi bestämt per månad, 530Mt (ca 10 USD). Vidare sparade kvinnorna ytterligare 530Mt (ca 10 USD) varje månad. Den 20 december kunde kvinnorna hämta sina sparade pengar. Det var en fantastisk glädjefylld dag. Kvinnorna var mycket glada och sa att den här julen kommer att bli mycket bra. De kunde köpa mat och något till sina barn. Så glädjen var stor.

Nu vill fler kvinnor gå med i gruppen. Därför undrar jag om det är möjligt att FFBB utökar lånet så att vi kan hjälpa fler kvinnor att göra affärer. Det skulle uppskattas mycket. Det är viktigt att stödja kvinnorna och just nu när vi har en svår tid p g a Covid 19.

Vi sänder våra varmaste hälsningar, önskar styrelsen, medlemmar och sponsorer ett Gott Nytt År. Tack för allt stöd som FFBB lämnar till utsatta kvinnor i Mocambique.

Förenad i bön och Gud välsigne er.
Er tillgivna Syster Leopoldina

Matola, Maputo, Mocambique

Försäljning av frukt och hembakade kakor    Försäljning av sandaler