Mussa Araujo Patricio

MUSSA Araujo Patricio föddes 1984 vid den lilla missionsstationen i Lifidzi, norra Mocambique. Under inbördeskriget flydde Mussa tillsammans med sina föräldrar, syster och mormor till Malawi och levde där i flyktingläger. 1992 upphörde inbördeskriget och det blev fred i Mocambique. Mussa återvände då till Lifidzi tillsammans med mamman, mormor och systern. Pappan dog i Malawi och mamman har senare avlidit.

FBB började fadderbarnsprojektet i Lifidzi 1997 och Mussa var ett av de första barnen som kom med i projektet. På så sätt fick Mussa en svensk fadderfamilj. Systrarna upptäckte att Mussa var mycket begåvad. Han fortsatte sin skolgång med gott uppförande och mycket goda betyg.

FBB och Systrarna hjälpte och stöttade Mussa så att han kunde söka till det katolska universitetet i Beira. Där började han sina studier 2003 och i december 2010 avslutade han sin utbildning och erhöll sin läkarlegitimation. Den 9 september 2011 påbörjade han sin anställning som sjukhusdirektör vid sjukhuset i Catandica. Idag arbetar Mussa i Chimoio och har ansvar för tuberkulosprogrammet.

Här nedan kan ni läsa den avslutande rapporten om  Mussa
Vi vill gärna ge er, som varit faddrar till Mussa, en uppdatering hur det har gått för honom efter det att han tog sin examen i december 2010. I augusti arrangerade FBB en fadderresa till Mocambique och vi fick då också tillfälle att följa upp FBB:s fadderprojekt och övriga projekt som FBB stödjer.Vi träffade Mussa i Chimoio, på väg till Lifidzi. Mussa hade tagit ledigt för att kunna följa med oss dit, eftersom han gärna ville hälsa på sin gamla mormor och syster med familj. Det var ett kärt återseende och Mussa berättar att han för tillfället är placerad vid en läkarstation i en by i närheten av Chimoio. Under september skall han praktisera vid sjukhuset i Chimoio och därefter börjar han sin tjänst som sjukhusdirektör vid sjukhuset i Catandica. Catandica är en liten stad som ligger vid gränsen till Zimbabwe, med en befolkning av drygt 30 000. Mussa är mycket sympatisk och utstrålar lugn. Han hade många pratstunder med oss och övriga deltagare i gruppen. Mussa är väl medveten om de sjukdomar och svårigheter befolkningen måste kämpa mot och att hans arbete kommer att bli krävande. Att Mussa kommer att göra en stor insats för sitt folk är vi alla övertygade om. Läkartätheten är i Mocambique 100 gånger mindre än i Sverige.

Vi önskar Mussa lycka till i sitt viktiga arbete och vi kommer fortsätta hålla kontakt med honom.

Till sist VARMT TACK TILL ALLA FADDRAR SOM GJORT DET MÖJLIGT FÖR MUSSA ATT UTBILDA SIG TILL LÄKARE.
Genom sin utbildning och yrke kan han hjälpa många människor i Mocambique till läkarvård.

Plusgirokonto:90 03 36-9

Du kan lätt och säkert stödja vårt arbete via PayPal. Du kan läsa mera om PayPal här

TACK för att du vill stödja oss!
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD!

KONTAKT: info@ffbb.se